Op vrijdag 28 april 2017 verzamelde JCI Genk meer dan 40 teams van startups en groeiende kmo’s op C-mine in Genk voor de eerste editie van JCI IncuBattle, powered by Deloitte.
Limburg telt een 10-tal incubatoren. Het zijn bedrijfsruimten waar start-ups en scale-ups een betaalbaar zitje of ruimte kunnen huren, en er gebruik kunnen maken van diverse gemeenschappelijke faciliteiten en professioneel advies. Door de huurders te bundelen per thema (er zijn incubatoren rond bijvoorbeeld biotechnologie, energie of de fietsindustrie) kunnen de bewoners profiteren van onderlinge kruisbestuiving.
“Het probleem is dat vele start-ups geen uitgebreid personeelsbestand hebben en toch een sterk netwerk willen”, aldus commissiedirecteur Bart Van Proeyen. “Omdat ze voor de IncuBattle een team van 7 personen moeten vormen, dienen ze dus samen te werken met andere huurders van hun incubator. Zo leren ze elkaar informeel kennen en zullen er interessante zakelijke relaties uit groeien.”
IncuBattle was een unieke teambuildingformule voor bedrijven die actief zijn op en rond 28 Belgische of Nederlandse incubatoren. Het is geen traditionele teambuilding met sportieve activiteiten. Op het evenement werden de deelnemers gedurende de hele namiddag geconfronteerd met Virtual Reality proeven. Afsluitend vond het LSU Coach Café XL plaats: een grootschalige netwerkreceptie met optreden van Buscemi. Daar werden ook de awards van Incubator of the Year, en Startup of the Year, uitgereikt.
JCI Genk, en zijn voorzitter Tom Ghelen, wilde zo deze bedrijven samenbrengen voor een fun-event met economische impact, en dit over de grenzen van incubatoren en landen heen. Zo vulden ze organisaties als Limburg Start Up, IMEC, Start It @ KBC (België) en Brightlands (Nederland) aan. Deze trachten starters en groeiers immers te verbinden, versterken en versnellen op zakelijk gebied.
Wouter Uten, CEO van Ugentec, was ambassadeur van het project. Daarnaast kon de organisatie rekenen op de steun van onder meer Deloitte, Provincie Limburg, Stad Genk en Made in Limburg.
Met gekoppelde krachten konden starters en groeibedrijven zo hun omringende netwerk uitbreiden. Dit vormt tot op vandaag een enorme troef in het internationale eco-systeem.