Hoe werkte [18-28]?
Wie mocht meedoen? JCI [18-28] richte zich op jonge startende ondernemers die in Limburg wonen en hun eigen onderneming willen starten of al bezig zijn. Met een leeftijd tussen de 18 en 28 jaar, een stevige portie ondernemerszin en een (eerste) business idee. Alle kandidaten die inschreven (176 in 2014, en meer dan 200 in 2015) werden volgens het principe ‘iedereen winnaar’ vier maanden uitgenodigd op inspiratie- en netwerkavonden. Zij konden leren van gerenommeerde sprekers en kregen toegang tot het breed netwerk van partners.
Sofie Smeets: “In deze fase wilden we de kandidaten kennis laten maken met de troeven van Limburg. We maakten daarbij handig gebruik van onze partners, zowel bedrijven, opleidingsinstellingen, overheden en andere organisaties.”
Na het indienen van een eerste (beperkt) business plan en een pitch voor de JCI jury van [18-28] kwamen vijftien deelnemers in de halve finale terecht. Ze werden gekoppeld aan een mentor en konden hun vaardigheden en businessplan individueel verder verfijnen. Ze kregen in deze fase ook een training om hun pitch skills nog te verbeteren. De beste vijf stroomden door naar de finale.
De final five kregen tijdens de finaleronde een uitgebreide individuele begeleiding op juridisch, financieel en boekhoudkundig vlak. De finalisten kwamen in rechtstreeks contact met de 6 “Captains of Limburg”.
De jury beoordeelde deelnemers aan [18-28] op zes criteria: product/dienst (innovatief – creatief – differentiërend), business model, financieel plan, aanwending risicokapitaal, presentatie, ondernemerscapaciteiten. Op basis van een ultieme pitch werd de winnaar gekozen en bekendgemaakt tijdens het slotevent. De winnaar kon een flinke sprong voorwaarts maken dankzij de ervaring & begeleiding, een mooi bedrag van 125.000 EUR aan risicokapitaal via LRM, en een grote visibiliteit.
De organisatie?
Initiatiefnemer van [18-28] was JCI Genk, met commissiedirecteur Geert Libregs (die inspiratie opdeed tijdens een reis door Botswana waar de Genkse delegatie een conferentie rond ondernemerschap bij jeugd organiseerde). Nico Vandervelpen zette er als JCI-voorzitter mee zijn schouders onder. De andere Limburgse afdelingen sprongen bij en zo werd dit finaal een JCI Limburg-project. Tijdens de tweede editie werd de commissie getrokken door Sofie Smeets.
JCI is een wereldwijde organisatie, waarbinnen [18-28] internationale prijzen heeft weggekaapt. Al na de eerste editie in 2014 werden er twee Europese bekroningen in ontvangst genomen, tijdens de “JCI European Conference 2014” in Malta.
[18-28] werd uitgeroepen als “Best local economic development program”. Het werd ook verkozen uit meer dan honderd Europese projecten als “Most outstanding local project”.