JCI Limburg 18-28

JCI Limburg 18-28

Vandaag ken je wellicht Limburg Start-Up (LSU) en Corda Incubator, initiatieven van LRM om het start-up landschap te stimuleren. Wat je misschien niet wist, is dat JCI Limburg als founding father optrad in dit hele denken, met het project [18-28] dat tot tweemaal toe plaatsvond, in 2014 en in 2015.

In de wedstrijd [18-28] gingen de Limburgse JCI-afdelingen, samen met de provincie Limburg, de stad Genk en stad Hasselt, op zoek naar de beste Limburgse starter of Junior Entrepreneur tussen 18 en 28 jaar. Met [18-28] had JCI Limburg samen met al zijn partners één doel: ondernemerschap bij de Limburgse jongeren stimuleren. Er werden daarbij (volgens de missie van JCI) kansen geboden die jonge mensen hebben aangezet tot positieve verandering.

De wedstrijd werd in februari 2014 gewonnen door Kelly Eerdekens van Bella Stoma (ontwerp en creatie van banden op maat gemaakt van een stomadrager om zo de stoma te verbergen).

In november 2015 bekroonde JCI Limburg tijdens de tweede editie van [18-28] de meest beloftevolle starters, de winnaar Cr3do. Dit bedrijf van Jens Raskin, Kristof Philippaerts en Wouter Vandenneucker wil 3D-printing toegankelijk maken voor KMO’s. Kristof is alumnus van de PXL-opleiding Elektronica-ICT, Wouter studeert aan PXL-Tech en is als student-ondernemer in dit bedrijf gestart.

Er waren in de tweede editie ook enkele nevenprijzen:

 • Mobile Vikings-prijs: Crownboards
  Met Crownboards maakt Jelle Lemmens unieke handgemaakte longboards. Jelle studeert Elektromechanica aan Hogeschool PXL.
 • Luminus-prijs: Bambooti
  Bambooti (Peter Van Moll en Freek Gielen) creëert duurzame, natuurlijke designproducten zoals houten zonnebrillen en iPhone-cases. Freek studeert Toegepaste informatica aan Hogeschool PXL.
 • KBC-prijs: N-Tec
  Dit bedrijf van Nick Nossin en Niels Cieskowski wil vervuiling bij Karpervissen tegengaan door vismaterialen uit biologisch afbreekbare polymeren te maken. Nick is alumnus van Hogeschool PXL en studeert momenteel aan de Universiteit Hasselt.
 • Made in Limburg/Het Belang van Limburg-prijs: CatchFlip
  CatchFlip is een mobiele app waarmee je credits verzamelt wanneer je reclame opmerkt. Die credits kan je inruilen in een e-shop. Karen Ruelens (CatchFlip) is lector aan Hogeschool PXL en begeleidt studenten met ondernemersplannen in PXL/UHasselt StudentStartUP.

Hoe werkte [18-28]?
Wie mocht meedoen? JCI [18-28] richte zich op jonge startende ondernemers die in Limburg wonen en hun eigen onderneming willen starten of al bezig zijn. Met een leeftijd tussen de 18 en 28 jaar, een stevige portie ondernemerszin en een (eerste) business idee.
Alle kandidaten die inschreven (176 in 2014, en meer dan 200 in 2015) werden volgens het principe ‘iedereen winnaar’ vier maanden uitgenodigd op inspiratie- en netwerkavonden. Zij konden leren van gerenommeerde sprekers en kregen toegang tot het breed netwerk van partners.

Sofie Smeets: “In deze fase wilden we de kandidaten kennis laten maken met de troeven van Limburg. We maakten daarbij handig gebruik van onze partners, zowel bedrijven, opleidingsinstellingen, overheden en andere organisaties.”

Na het indienen van een eerste (beperkt) business plan en een pitch voor de JCI jury van [18-28] kwamen vijftien deelnemers in de halve finale terecht. Ze werden gekoppeld aan een mentor en konden hun vaardigheden en businessplan individueel verder verfijnen. Ze kregen in deze fase ook een training om hun pitch skills nog te verbeteren. De beste vijf stroomden door naar de finale.

De final five kregen tijdens de finaleronde een uitgebreide individuele begeleiding op juridisch, financieel en boekhoudkundig vlak. De finalisten kwamen in rechtstreeks contact met de 6 “Captains of Limburg”.

De jury beoordeelde deelnemers  aan [18-28] op zes criteria: product/dienst (innovatief – creatief – differentiërend), business model, financieel plan, aanwending risicokapitaal, presentatie, ondernemerscapaciteiten. Op basis van een ultieme pitch werd de winnaar gekozen en bekendgemaakt tijdens het slotevent. De winnaar kon een flinke sprong voorwaarts maken dankzij de ervaring & begeleiding, een mooi bedrag van 125.000 EUR aan risicokapitaal via LRM, en een grote visibiliteit.

De organisatie?
Initiatiefnemer van [18-28] was JCI Genk, met commissiedirecteur Geert Libregs (die inspiratie opdeed tijdens een reis door Botswana waar de Genkse delegatie een conferentie rond ondernemerschap bij jeugd organiseerde). Nico Vandervelpen zette er als JCI-voorzitter mee zijn schouders onder. De andere Limburgse afdelingen sprongen bij en zo werd dit finaal een JCI Limburg-project. Tijdens de tweede editie werd de commissie getrokken door Sofie Smeets.

JCI is een wereldwijde organisatie, waarbinnen [18-28] internationale prijzen heeft weggekaapt. Al na de eerste editie in 2014 werden er twee Europese bekroningen in ontvangst genomen, tijdens de “JCI European Conference 2014” in Malta.

[18-28] werd uitgeroepen als “Best local economic development program”. Het werd ook verkozen uit meer dan honderd Europese projecten als “Most outstanding local project”.

 • Datum 26 november 2015
 • Tags JCI Limburg

Andere projecten